Vezető és szigetelő gyurma

bolcs kavics_gyurma aramkor

Az elektromosságot vezető gyurma receptje

Hozzávalók:

1 bögre víz,
1+1/2 bögre liszt
1/4 bögre só
3 evőkanál borkősav
1 evőkanál étolaj
+ételfesték  (praktikus, mert a színezéssel meg tudjuk majd különböztetni a vezető gyurmát a szigetelőtől, amit “natúran” hagytunk.)

Elkészítés:

1. Egy edényben összekeverünk minden összetevőt (liszt, olaj, só, víz, borkősav), kivéve a fél bögre lisztet (ezt később fogjuk felhasználni).
2. Közepes lángon, folyamatos keveréssel főzni kezdjük a gyurmát. A massza forrni kezd, csomósodik, majd lassan összeáll.
3. Addig kell kevergetni a gyurmát, amíg egy gombócba összeáll a lábosban. Ekkor az állaga már nagyon hasonlít a gyurmáéra, de még ragadós.
4. Készítsünk elő egy gyúrólapot, öntsük rá a maradék lisztet. A gyurmagombócot erre kell kiönteni (vigyázva, a gyurma ekkor még nagyon forró!). Érdemes kicsit kilapítani egy fakanállal és hűlni hagyni pár percig.
5. Ha már kezelhető hőmérsékletű a massza, kezdjük el átgyúrni, majd gyúrjuk bele a fél bögre lisztet. Ha a gyurma még mindig ragadós, érdemes még lisztet adnai hozzá, amíg a kívánt állagot meg nem kapjuk.
6. A kész gyurmát rögtön lehet használni, a maradékot érdemes zacskóba tenni és légmentesen lezárva a hűtőbe tenni. Így az még pár napig felhasználható. Használat előtt érdemes átgyúrni.

Az elektromosságot szigetelő gyurma receptje

Hozzávalók:

1+1/2 bögre liszt
1/2 bögre cukor
3 evőkanál étolaj
1/2 bögre desztillált víz

Elkészítés:

1. Mindegyik hozzávalót – kivéve a desztillált vizet és a fél bögre lisztet – összekeverjük egy edényben.
2. A keverékhez adunk egy kicsi (kb egy evőkanálnyi) desztillált vizet, majd elkeverjük. Ezt ismételjük, egészen addig, amíg körülbelül a víz felét felszívta a massza. Ekkorra nokedli állagú masszát kell, hogy kapjunk.
3. A masszát lapátoljuk ki egy nyújtódeszkára, kis vizet még adhatunk hozzá. Gyúrjuk át a masszát, hozzáadva a maradék lisztet. Ha ezután még nagyon ragadós a massza, adjagoljunk hozzá még lisztet, egészen addig, amíg a massza jó gyurma állagú nem lesz.
4. A kész gyurmát légmenteen zárható zacskóban, hűtőben érdemes tárolni. Napokig felhasználható ezután.

bolcs kavics_16bolcs kavics_15

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s